Posvátné indiánské symboly

hadi-aztekove-ilustracni

 


HUNAB KU

hunab-ku-chrestys

Mayský symbol Hunab Ku doslova znamená v mayském nářečí Jeden bůh nebo „Jediný dárce míry a pohybu“, či Jediný zdroj Hranic a Sil“. Jde o Mayský symbol polarity. Tento bůh v sobě spojoval dva protipóly: zemi a oblohu. Bůh stvořitel, který stvořil lidi z kukuřice. Jeho symbolem byl chřestýš (had ztělesňující zemi) a pták quetzal (peří ptáka „kvesala“ si Mayové cenili stejně jako drahokamu). Tento nejvyšší a nejmocnější bůh byl však běžnému životu poněkud vzdálený, proto se mayský kult soustředil hlavně na jeho syna Itzammu.
(info z knihy: Encyklopedie bohů a mýtů předkolumbovské Ameriky, Mexiko a střední Amerika, Klápšťová K., Krátký Č J., Libri, str. 63; dále zdroj: Mayský kalendář, Carl Johan Calleman, Fontána, 2006, str 102)

  


Chřestýš

Chřestýš byl Aztéky považován za nejmocnějšího z plazů. Tato zvířata byla uctívána jako symboly matky země. Protože vylézali z děr v zemi a kvůli své jedovatosti se tito hadi současně spojovali s podsvětím. Chřestýš byl symbolem boha Hunab Ku (had ztělesňující zemi) i jeho syna, boha jménem Itzamná. U Mayů nosil kněz, který čněl vysoko který čněl vysoko nad ostatní příslušníky kněžského stavu, titul tzab-can, což doslova znamená chřestýš. Jeho znak ukazuje dva hady, kteří u sebe leží zády, což je současně symbol boha jménem Itzamná (syn boha stvořitele Hunab Ku).

Hadi a mytologie v Americe

chrestys


Had

Hadi a mytologie v Americe

had


kříž

Kříž a ptačí motivy: vlevo indiánská mušle z 11. století je ozdobena datly (symboly války, plenění a náhlého přepadení). Vpravo je mezi ptačími hlavami hákový kříž, Oklahoma. Mnoho variant podoby kříže bylo objeveno na starých nalezištích v Oklahomě, v Tenesee a Missisippi.

datel-kriz