Jak vznikaly moje tarotové karty?

uvodni

V ložnici mám svou knihovničku – plnou krásných knížek, ty nejcennější mám v horních poličkách, kam nedosáhnou děti – naopak dolů dávám obrázková leporela, říkadla a pohádky. Řadím si je buď podle ilustrátorů, kteří mne zajímají, anebo podle tématiky. Když mám chvilku času pro sebe, tak si nějakou knížku vytáhnu a kochám se.
loznice

 

Mám ráda tajemno, astrologii, starodávné obrázky, mýty a pohádky, které mi jsou celoživotní inspirací. Koncem roku 2013 mne proto na Fleru velmi zaujal klub "Tvoříme s Tarotem", který jsem objevila úplnou náhodou a který vedla Kateřina. V tom klubu se každý týden zpracovávala jedna karta Velké arkány (celkem jich je 22) – a Kateřina ke každé kartě zpracovala blog s vysvětlením karty a popsala symboliku, která se ke kartě váže – všechny blogy jsou moc hezky zpracované a všem je vřele doporučuji, stojí za to. Každý si zvolil zvolil techniku, která mu vyhovuje nejlépe a vznikaly tak velmi různorodé a krásné výtvory inspirované tarotem. Své karty jsem si udělala technikou linorytu, která je mi nejbližší a které se věnuji již řadu let.

tarot-okrova

V době, kdy jsem začala karty zpracovávat (na jaře 2014) jsem byla čerstvě na rodičovské, jinak bych se jim nemohla zdaleka tolik věnovat. Zároveň to bylo v době, kdy mi vážně onemocněla a krátce nato zemřela maminka (potřebovala jsem trochu zaměstnat hlavu jinými myšlenkami, což se mi při té práci dařilo). Když jsem dokončila svých 22 karet Velké arkány, tak jsem se pustila také do Malé arkány, abych si vytvořila kompletní vykládací karetní soubor.

Doplnila jsem ho o české, anglické, německé a francouzské nápisy a domluvila jsem v jednom nakladatelství, že karty vydají i s knížkou, kterou napsala Kateřina (mělo to být již na podzim 2015), ale nakonec z realizace sešlo z nedostatku finančních prostředků. Ve finále jsem se tedy rozhodla, že si zatím alespoň samotné karty nechám na vlastní náklady vyrobit sama - ačkoli pevně doufám, že v budoucnu zrealizujeme i původně zamýšlený set karet s knížkou.

tarot-smrt

Tarot vnímám jako sadu základních symbolů. Chápu ho jako klíč, který nám pomáhá poznat pravou podstatu světa. Přestože jsem své tarotové karty zpracovávala několik let – a strávila jsem tak stovky hodin přemýšlení o jednotlivých symbolech – tak jsem si nikdy karty nevyložila (ani jsem si je nikdy nenechala vyložit). Výklad karet nepovažuji za důležitý, ale velmi důležité je pro mne pochopení symbolů a přemýšlení o jednotlivých kartách.

stocky

Tarot je již na světě – v hezké krabičce, kvalitně vytištěný  na karetním, lakovaném papíře. Vydáno v roce 2016. 

 

t001

Karty byly v roce 2019 vystaveny na výstavě v pražské galerii DOX a ve Vlastivědném muzeu Jesenice v Jesenici u Rakovníka. K mé velké radosti byly zmíněny i Jiřím Hůlou (zakladatelem Archivu výtvarného umění) a kurátorem výstavy, Petrem Kalačem (zakladatelem Dokumentačního centra českého hermetismu) v reportáži na rádiu Wave. Ukázka karet a informace o mně jsou také v krásné knize LEXIKON ČESKÉHO TAROTU 1909–2019, vydané v nakladatelství Vodnář, 2020

 

t002

t003

t006

t007b

t004a

t008