Jak si vybrat správnou podušku?

Podušek (nebo-li polštářků) na razítkování je na trhu obrovské množství, takže vybrat tu správnou podušku pro konkrétní účely může být někdy až problém. Jak se tedy při výběru orientovat?

podusky-blog

Většinou je potřeba trochu experimentovat a zkoušet různé varianty - podle toho jakou máte představu o výsledku a podle materiálu, na který chcete tiskat. Pokud ale experimentovat příliš nechcete a budete tisknout převážně na papír, tak doporučuji razítkové podušky značky Trodat, které jsou již napuštěné barvou a otisk je kvalitní a přesný. Existují ale pak samozřejmě speciální polštářky na potisk dalších materiálů – jako je textil, kov, plast, sklo... 

Pokud v razítkování nejste příliš zkušení, tak v první řadě doporučuji zakoupit si polštářek již napuštěný barvou.
Důležité je totiž, aby barvy bylo na polštářku tak akorát a aby byla v polštářku dobře vstřebaná. Druhá věc, která ovlivňuje otisk razítka je měkkost polštářku a konzistence barvy. Pokud je polštářek příliš měkký nebo má barva velmi hustou konzistenci a motiv na razítku naopak velmi detailní, tak se barva při otisku bude slévat a výsledek nebude perfektní. Třetí věc je potiskovaný materiál, který je také potřeba brát v úvahu. Otisk vypadá jinak na velmi hladkém materiálu a jinak na hrubší struktuře papíru, textilu apod. 

Druhy polštářků napuštěných inkoustovou barvou můžeme rozlišit podle toho na jaké jsou bázi. Můžeme vybírat z nabídky inkoustů na vodní, olejové, alkoholové bázi nebo na bázi rozpouštědla. Podle toho mají různé vlastnosti, výhody i nevýhody.

 


1. POLŠTÁŘKY s BARVOU NA VODNÍ BÁZI

Jsou nečastěji používané a jsou vhodné pro tiskání na papír nejrůznějšího druhu – anebo také na textil. Jsou zpravidla napuštěny barvou řidší konzistence, při kontaktu s vodou se rozmývají (mimo barev následně tepelně zafixovaných, barev na textil apod.).

Potisk papíru

Pro potisk papíru doporučuji podušky různých velikostí od značky Trodat nebo Colop: já osobně mám tyto polštářky nejraději a jsou podle mne na papír nejlepší (nejsou tolik měkké, takže otisk bývá velmi přesný a hodí se pro tisk do knížek, deníčků, sešitů a podobně). Nevýhodou může být snad jen poměrně malý výběr barev.
Pokud máte rádi pestré barvy, tak alternativou k těmto poduškám mohou být např. polštářky od značky Shiny, která nabízí výrazné barvy – tuto značku ovšem ocení zejména ti, kteří potřebují tiskat s razítky velkých rozměrů, nabízí totiž i polštářky o rozměrech 30 x 20 cm.
Další alternativou jsou polštářky Distress Ink (od značky Ranger) – tam je pestřejší nabídka barev, ale vyrábí se zase jen v rozměrech 3 x 3 a 5 x 5 cm. Jestliže máte razítko s jednodušším motivem, tak i měkký polštářek může tisknout hezky – velmi hezké a syté barvy mají například polštářky Windflover a Docrafts Artiste, které jsou zároveň i cenově příznivé (nehodí se ale příliš pro detailně zpracované motivy, které by byly při otisku slité).

 

trodat-shiny

  • Pro potisk papíru doporučuji podušky různých velikostí od značky Trodat nebo Colop, nejsou příliš měkké a mají přesný otisk.
  • Pokud máte rádi pestré barvy, vyzkoušejte polštářky od značky Shiny, která nabízí výrazné barvy – tuto značku ovšem ocení zejména ti, kteří potřebují tiskat s razítky velkých rozměrů, nabízí totiž i polštářky o rozměrech 30 x 20 cm.

 

windflower-docrafts

  • Měkké polštářky značky Windflower jsou na vodní bázi, vhodné pro tvoření s dětmi. Na výběr je velká škála barev.
  • Polštářky značky Docrafts Artiste jsou napuštěny pomalu schnoucí barvou, pokud nejsou suché, tak otisk není příliš otěru odolný a rozmazává se.
  • Tyto polštářky nejsou příliš vhodné pro detailně zpracované motivy, otisk se pak slévá. U jednodušších motivů to nevadí.

 

distress-small

  • Polštářky Distress (od značky Ranger) jsou tvrdší, jsou vhodné i pro detailně zpracovaná razítka, jsou na vodní bázi.
  • Polštářky Distress Ink a Distress Oxide nabízí poměrně velkou škálu jemnějších odstínů. 
  • Distress Oxide reagují s vodou a mohou tak získat křídový vzhled, proto se hodí především na scrapbooking nebo na různé akvarelové techniky (v obou případech jsou ideální na tvorbu pozadí, nanáší se tupováním přímo na papír).

 

   

POTISK TEXTILU

Tyto polštářky patří také do kategorie na vodní bázi. Jedná se o měkké polštářky napuštěné barvou na textil, na trhu např. značka Aladine Izink (otisk je přesný a můžete vybírat z veliké barevné škály podušek). Motiv na razítku určeného na potisk textilu by neměl být příliš propracovaný (ideální je jednoduchá linka / plocha), vždy totiž záleží na struktuře a typu potiskovaného materiálu. Barvu je potřeba dobře zažehlit před prvním praním z rubové strany nebo přes pečicí papír, perte do teploty do 40°C.

ÚDRŽBA RAZÍTEK S POUŽITÍM BARVY NA VODNÍ BÁZI: 
Barvy na vodní bázi bývají vhodné pro tvoření s dětmi, po zaschnutí bývají otěru odolné. Hned po použití razítko můžete lehce očistit houbičkou s vodou i kapkou mýdla, krátce opláchnout a osušit. Pokud razítko po použití neumyjete, tak to na funkci nebude mít příliš vliv, bude stále hezky tiskat, jen už nebude tak čisťounké.

aladine-small

 

  • Měkké polštářky Aladine na vodní bázi, určené pro razítkování na světlejší textil, vhodné pro lineárně zpracovaná razítka, neobsahující příliš detailů.
  • Značka Aladine nabízí velkou škálu sytých barev (má speciální řadu na textil, ale má i řadu na běžné tiskání na papír).
  • Po natisknutí zafixujte zažehlením z rubové strany nebo přes pečící papír. Takto potisknutý textil pak pokud možno nějakou dobu neperte, aby se barva do látky dobře vstřebala.

 



 


2. POLŠTÁŘKY s BARVOU NA OLEJOVÉ BÁZI

Tyto polštářky jsou napuštěné permanentním olejovým inkoustem, takže se otisk po zaschnutí nerozmazává a má jasné kontury. Jsou voděodolné a vhodné na scrapbooking a na akvarelové techniky - na potisk nejrůznějších materiálů – papírů, kartónů a některé i pro použití na polymerové hmoty. Polštářky Archival Ink (od značky Ranger), Hero Arts – nejsou příliš měkké, takže otisk bývá přesný a věrně otiskne i jemné detaily. Alternativou jsou polštářky VersaFine, které jsou měkčí a hodí se spíš pro razítkování jednodušších motivů - má hutnější konzistenci a otisk je sytý. Nevýhoda těchto polštářků je, že mohou zanechat na papíře lehce mastnou stopu na okrajích potištěné plochy – anebo z druhé strany papíru. 


ÚDRŽBA RAZÍTEK S POUŽITÍM BARVY NA OLEJOVÉ BÁZI:
Barvy na olejové bázi nejsou toxické a po zaschnutí jsou permanentní. Po použití je vhodné razítko opláchnout houbičkou s vodou a kapkou mýdla, poté osušit. (Případně razítko očistit tampónkem napuštěným terpentýnem a poté opláchnout vodou, osušit.)

 versafine-archival-small

hearoarts-small

  • Polštářky značky Archival Ink a Hero Arts nejsou příliš měkké a mají přesný a stálý otisk. Značka Hero Arts nabízí řadu OMBRÉ (kde jsou uvnitř vždy 3 tóny barvy, které se dají zajímavě kombinovat a vytvářet barevný přechod) – nebo řadu NEON se svítivými tóny.
  • Alternativou jsou podušky VersaFine, které doporučuji barvu na razítko nanášet spíš tupováním než namáčením. Tyto polštářky jsou měkké, mají hustou konzistenci, jsou krycí a syté  – jsou vhodné pro jednodušší motivy (u detailně zpracovaných motivů by se mohl otisk slévat). Jsou perfektní na embosování a mixed média.
  • Na papíře mohou zanechat mastný okraj nebo mastnou skvrnu na zadní straně. 

 


3. POLŠTÁŘKY s BARVOU NA ALKOHOLOVÉ BÁZI

Jsou vhodné pro práci s akvarelem, polymerovou hmotou, pro mixed média, embosování a dekorování lesklých předmětů. Mají zpravidla velmi hustou konzistenci. Barva alkoholové bázi je tedy hutná a po zaschnutí se nerozmazává. Razítkem si tak můžete natisknout konturu a vnitřek vybarvit vodovkami – anebo můžete použít rozmývatelné pastelky, akvarelové fixy apod. Doporučuji je zejména na embosování, naopak nejsou příliš vhodné na detailně zpracovaná razítka, kde se barva slévá. Pokud budete tisknout na běžný papír, tak může uschnout na vzduchu – pokud ale potisknete velmi hladký povrch (papír, fólie, kov, sklo), tak bude nutné usušit horkovzdušnou pistolí.
Na trhu např. Adirondack (od značky Ranger), napuštěná pomalu schnoucím inkoustem. Jednotlivé barvy se dají kombinovat například i přimícháním metalických přísad (Adirondack Mixativ = metalická přísada do inkoustů). Alternativou mohou být polštářky Memento a Memento Luxe (od značky Dew Drop).


ÚDRŽBA RAZÍTEK S POUŽITÍM BARVY NA ALKOHOLOVÉ BÁZI:
Tyto barvy schnou pomalu a po zaschnutí jsou permanentní. Nebývají příliš vhodné pro tvoření s malými dětmi. Pokud si zvolíte tento typ polštářku, tak ho doporučuji ihned po použití umýt houbičkou s vodou a mýdlem, případně očistit speciálním čističem pro tento typ razítkové barvy. Pokud razítko neočistíte a necháte na něm barvu zaschnout, tak už Vám nebude tak dobře tisknout.

 adirondack-memento-small

  • Polštářky Adirondack Earthtones jsou měkké a mají stálý otisk. Díky husté konzistenci barvy jsou velmi syté a krycí – proto jsou vhodné na řadu výtvarných technik. Adirondack Earthtones nabízí zajímavou škálu zemitých tónu barev.
  • Polštářky Memento (a Memento Luxe) od značky Dew Drop jsou také měkké, jsou kvalitní a zanechávají permanentní otisk. Také mají velmi hustou konzistenci a výborně se hodí k vybarvování akvarelovými barvami nebo fixy, vhodné jsou na scrapbooking.
  • U obou druhů těchto podušek se vždy musí počítat v pomalejší délkou schnutí, která je ale ideální zejména pro tzv. horké embosování (s pomocí speciálního embosovacího prášku a horkovzdušné pistole). Doporučuji barvu na razítko nanášet spíš tupováním než namáčením.
  • Tento druh polštářků naopak nedoporučuji na velmi detailně zpracovaná razítka - díky hutné konzistenci barvy se detail slévá.

 


4. POlštářky s BARVOU NA BÁZI ROZPOUŠTĚDLA

Polštářky s barvou na bázi rozpouštědla jsou určená především na hladké a lesklé povrchy jako je porcelán, sklo, plast, lesklý papír, dřevo i kov. Jsou vhodné pro mixed média a na tvoření s akvarelem. Schnou sice pomalu, ale po zaschnutí je barva stálá, voděodolná a nerozpíjí se a nemusí se fixovat. Na trhu jsou např. polštářek značky StazOn.

ÚDRŽBA RAZÍTEK S POUŽITÍM BARVY NA BÁZI ROZPOUŠTĚDLA:
Tyto barvy schnou pomalu a po zaschnutí jsou permanentní. Nejsou vhodné pro tvoření s malými dětmi. Pokud si zvolíte tento typ polštářku, tak by se razítko mělo po použití očistit speciálním čističem pro tento typ razítkové barvy. Poté ho ještě krátce opláchnout vodou a osušit. 

staz-on

  • Polštářky StazOn mají stálý otisk a díky svým permanentním vlastnostem jsou vhodné na řadu výtvarných technik.